Chciał bym zakupić szybko-wchłanialne białko(WPI) Może poleci mi ktoś jakiś sprawdzony produkt? Cena tak do 150zł. Napisałem szybko tego posta bo idę już spać więc sory jeżeli zrobiłem jakieś błędy :P
Witam serdecznie, Panowie interesuje mnie sprawa białek, a mianowicie jakie białko tak właściwie zastosować? które białko na jaką porę dnia, ponieważ słyszałem, że dobrze jest zastosować pewne białko po treningu, natomiast na noc polecane było inne, a rano ?? Proszę o wytłumaczenie mi właściwie co do białek co jest co: -izolaty -koncentraty [...]
Ser Cheddar jest niskowęglowodanowym, wysokotłuszczowym, bogatym w białko pokarmem, który często występuje w diecie mieszkańców USA. Ser Cheddar ma dobrze scharakteryzowany profil aminokwasowy z wysoką zawartością leucyny (~10%) i jest uważany za niskoglikemiczny. Ponadto białko w serze Cheddar jest częściowo hydrolizowane z powodu [...]
[...] sam problem dotyczy wołowiny i innych rodzajów mięsa, które muszą najpierw przejść skomplikowane przemiany w układzie pokarmowym. Z tego względu białka serwatkowe (odżywki białkowe) mają przewagę nad klasyczną żywnością. Aminokwasy pojawiają się we krwi kilkukrotnie szybciej i w większej ilości, co ma niebagatelne znaczenie np. w okresie [...]
[...] fitoestrogeny, androgen, testosteron i SHBG. Badania recenzowane, opublikowane w języku angielskim, wybrano, gdy dorośli mężczyźni spożywali żywność sojową, izolowane białko sojowe lub ekstrakty izoflawonu (z soi lub czerwonej koniczyny) i oceniono stężenie testosteronu, stężenie SHBG, stężenie wolnego testosteronu lub obliczony wskaźnik [...]
[...] rozpuszczamy w 100 ml wrzątku i studzimy. Tortownicę o średnicy 18 cm wykładamy folią spożywczą. Serek wiejski blendujemy na gładko. Dodajemy jogurt naturalny oraz ulubione białko i dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy wystudzoną żelatynę, mieszamy i wylewamy masę do tortownicy. Wstawiamy do lodówki. Obrane ze skórki brzoskwinie lub [...]
Przyrost tkanki tłuszczowej jest jednym z największych zagrożeń XXI wieku, tylko w USA nadmiarowi tłuszczu w ustroju przypisuje się nawet 340 tys. zgonów rocznie. U ludzi i zwierząt wykazano, iż zwiększenie podaży protein w diecie np. poprzez suplementację koncentratem białka serwatkowego (WPC), WPI (izolatem), WPH (hydrolizatem) jest najprostszym [...]
Odżywki białkowe stanowią skoncentrowane źródło białka. Służą do wzbogacania diety osób trenujących w ten makroskładnik. Na rynku, dostępnych jest wiele rodzajów odżywek białkowych. Najliczniejszą grupę stanowią produkty oparte na białkach mleka. Wymienić tutaj możemy białka serwatkowe, czyli WPC (koncentrat białka serwatkowego), WPI (izolat [...]
[...] Kwasy n-6 i n-3 występują w zalecanej proporcji (ok. 3:1). Profil aminokwasowy białka konopnego wskazuje, iż jest ono cenne dla sportowców, choć nie ma aż tyle BCAA, co np. białko serwatkowe. Dlatego warto byłoby uzupełniać podaż tych kluczowych aminokwasów sięgając od czasu do czasu po WPC, WPH czy WPI. Referencje: Grzegorz Dąbrowski, Marta [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru laktoferyny. Laktoferyna jest białkiem należącym do rodziny transferyn, odkrytym po raz pierwszy w mleku krowim w 1939 roku. Jeżeli jednak nie jesteśmy stricte weganami, a raczej wegetarianami niestroniącymi [...]
Trening siłowy dla organizmu jest momentem, gdy wprowadzamy nasze ciało w podniesione możliwości gromadzenia substratów energetycznych, co z kolei jest dobrą okazją na to, aby wykorzystać szeroko rozbudowaną suplementację. Odpowiednia mieszanka suplementów to znakomity sposób na to, aby podkręcić metabolizm, pozwolić mięśniom szybciej się [...]
[...] testosteronu, stężenie SHBG (globuliny, która wiąże testosteron, sprawiając, iż jest nieaktywny), wolny testosteron. Jedyna kwestia, o której trzeba pamiętać, to, że białko sojowe zawiera mniej aminokwasów (np. BCAA, rozgałęzionych), dlatego dawkowanie powinno być większe niż klasycznego, serwatkowego (WPC, WPH, WPI). Czy różnica między [...]
Spotkaliście się czasem z opiniami, że białko ma działać, a nie smakować? Zazwyczaj tego typu kwestia bardziej powinna dotyczyć suplementów bardziej wyspecjalizowanych niż komponent białkowy diety, który dość często zdarza się nam spożywać. Tym bardziej że obecnie białko w diecie sportowca, jest elementem stałym. Firma SFD na rynku suplementacji [...]
[...] Białka wykazują działanie anaboliczne, chociażby ze względu na swój wpływ na wydzielanie insuliny, co jest niezwykle korzystne dla regeneracji powysiłkowej. Czy odżywka białkowa szkodzi? Niestety wiele osób ze starszego pokolenia uważa, że odżywki są skondensowanym złem. Wspomniani ludzie działają na zasadzie: „nie wiem, nie znam, więc się [...]
Suplementacja węglowodanami zwykle jest wiązana z zyskami w treningu wytrzymałościowym. Dlatego biegacze chętnie stosują żele, odżywki typu carbo, vitargo, vextrago oraz drobne przekąski węglowodanowe (np. batony). To jak to w końcu jest z tymi węglowodanami, kiedy suplementacja nimi ma największy sens Referencje: Menno Henselmans i in. The [...]
Dyskusje o tym, która odżywka jest lepsza – białko serwatkowe, czy kazeina – nie ustają. Nie można jednoznacznie powiedzieć, że białko serwatkowe (WPC/WPI) lub kazeina jest lepsza. Są to odżywki różne, posiadające odmienne przeznaczenie. W pewnej sytuacji lepiej sprawdzi się WPC/WPI, w innej lepiej wypadnie kazeina. Podsumowanie Oba rodzaje [...]
[...] skutkowało większą stymulacją synteza białek miofibrylarnych (mięśniowych) niż jedzenie samych białek jaj. Spożywanie pokarmów bogatych w składniki odżywcze (np. tłuszcze) i białko w różny sposób stymuluje anabolizm mięśni w porównaniu z pokarmami bogatymi w białko. Komentarz autora Tak, leucyna pojawiała się we krwi szybciej, gdy jedzono samo [...]
[...] to, niewiele osób zdaje sobie sprawę z rakotwórczego potencjału etanolu. Spotyka się tylko ogólnikowe stwierdzenie, iż „alkohol szkodzi zdrowiu”. A czy stosowanie odżywek białkowych (np. koncentratu, izolatu, hydrolizatu białka serwatkowego; białek mleka) może wykazywać działanie przeciwrakowe? Czy białka serwatkowe mogą zniwelować negatywne [...]
Największym zagrożeniem dla współczesnego człowieka wcale nie jest epidemia koronawirusa SARS-CoV-2, bo ona nie zabiła jeszcze tylu ludzi co np. epidemia grypy hiszpanki. Tam szacuje się, iż zmarło 30-50 x więcej osób, niż podczas obecnej pandemii. Niektórzy sugerują, iż ofiar mogło być nawet ~100 milionów. Oczywiście hiszpanka trwała dłużej, więc [...]